Begroting 2020

Programmaplan

Wat gaan we in 2020 doen?

Om de doelen te realiseren komt het erop aan om projecten, activiteiten en trajecten te kiezen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van de doelen. Prioriteiten stellen en faseren is daarbij van groot belang. We starten niet vanaf het nulpunt. Er zijn de afgelopen jaren al vele projecten en activiteiten gestart die een bijdrage leveren aan de gestelde doelen. Hier bouwen we op verder, maar we kijken tegelijkertijd ook nog eens kritisch of er op onderdelen meer of andere dingen nodig zijn.

In 2020 lopen de volgende projecten en/of activiteiten door of worden nieuw opgestart (2020).

Programmalijn 1: Integrale preventie

  • Opstellen preventieagenda (2020)

In de op te stellen preventieagenda staat wat er aan preventief en collectief aanbod is, maar ook waar nieuwe initiatieven gericht op vroeg-signalering en vroegtijdige interventies en versterken van het voorliggend veld wenselijk en mogelijk zijn. Het gaat daarbij om preventie voor alle leeftijden (0-100) en op alle leefgebieden.

  • Ondersteunen (jonge) mantelzorgers en vrijwilligers

Het blijft een permanent punt van aandacht dat er voldoende (geschoolde) vrijwilligers zijn om taken op het gebied van begeleiding en ondersteuning van kwetsbare inwoners op te kunnen pakken. Diverse organisaties werken hieraan.
Ook willen we voorkomen dat (jonge) mantelzorgers “omvallen” door te lang en intensief te zorgen voor naasten. Bij het beoordelen van de zorgvragen hebben wij aandacht voor de draagkracht en draaglast van (jonge) mantelzorgers.

  • Onderzoek blijverslening

Het onderzoek naar de haalbaarheid van financieringsmogelijkheden voor (oudere) woningeigenaren om hun woning levensloopbestendig te maken is afgerond. Het is van belang om particuliere woningeigenaren goed te informeren over wenselijke aanpassingen op gebied van zorg (langer zelfstandig wonen) en duurzaamheid (klimaatbestendig en aardgas-loos wonen). We zullen dit vanuit de programma’s Zorg en Duurzaamheid uitwerken. Het college zal de raad hierover op korte termijn nader informeren.

  • Pilots algemeen voorliggende voorziening Wmo en Jeugd (2020)

Passende algemene voorzieningen bieden mogelijkheden aan (kwetsbare) inwoners voor ontmoeting en vrijetijdsbesteding, voor informatie en advies en voor lichte ondersteuning gericht op deelname aan de samenleving. De algemene voorzieningen hebben – naast familie, vrienden, buren, mantelzorgers en individuele vrijwilligers- een belangrijke functie in het bevorderen van participatie, zelfredzaamheid en preventie. Het aantal voorzieningen waar inwoners zonder verwijzing terecht kunnen breiden we in 2020 uit. Zo kunnen we vroegtijdiger problemen signaleren en duurdere specialistische hulp waar mogelijk voorkomen. We doen dit zoveel mogelijk wijkgericht in afstemming met signalen vanuit de toegang en onze ketenpartners.

  • Project Wonen en Zorg (2020)

Uit het onderzoek van ABF research Prognose wonen met Zorg van april 2019, blijkt dat er tot 2030 een forse toename zal zijn van zelfstandig wonende alleenstaande ouderen (75+) die vaak in een eigen huis met mobiliteitsbeperkingen te maken krijgen. Ook zal het aantal ouderen met dementieproblematiek de komende jaren toenemen. We werken in 2020 vanuit het programma Zorg mee aan de Omgevingsvisie en woonvisie waarin ruimte ontstaat voor nieuwe woon- zorg –vormen en flankerende voorzieningen in de wijken.

  • Project 'Kom Erbij' (coalitie tegen eenzaamheid)/ regionale aanpak dementievriendelijke gemeenten

Samen met de lokale coalitie tegen eenzaamheid ‘Kom Erbij’ werken we in 2020 aan een goede signalering van eenzaamheid en aan het opzetten van activiteiten, die deze gevoelens van eenzaamheid kunnen voorkomen en/of verminderen. We gaan onderzoeken of we in Almelo willen aansluiten bij het landelijk technisch signaleringssysteem waarmee maatschappelijke partners en inwoners mensen met eenzaamheid kunnen aanmelden. Binnen dit project wordt tevens gewerkt aan het stimuleren van een dementie vriendelijke leefomgeving.

  • Voorlichten inwoners

We vragen van onze inwoners dat zij zich zelf goed voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen en eventuele tegenslagen in het leven (bijv. afnemende mobiliteit), dat zij hun kinderen opvoeden tot zelfredzame inwoners en dat zij omzien naar elkaar. Door goede voorlichting willen we deze transformatie in de samenleving naar meer samen-redzaamheid en minder appèl op de overheid bevorderen.

  • Uitvoeren van het project Het Jonge Kind inclusief Kansrijke Start

Door samenwerking zet de gemeente zich met de jeugdpartners in om voor kinderen van -10 maanden tot 12 jaar in de 11 Integrale Kind Centra (IKC) in Almelo een integraal aanbod te realiseren van ontwikkeling, onderwijs, zorg en opvang. In 2020 ontwikkelt elk IKC een eigen uitvoeringsplan dat past binnen de visie en doelstellingen van de aanpak ‘Het jonge Kind’.
Wij gaan uitvoering geven aan de wettelijke verplichting om alle 2,5 jarige peuters met een onderwijs achterstand vanaf augustus 2020 een aanbod te geven van 16 uur Voorschoolse Educatie (van 10 naar 16 uur per week).
Door de inzet van HBO-geschoolde VVE-coaches in de voorschool (wettelijke verplichting) willen wij de kwaliteit verhogen van Voorschoolse Educatie (VE). Vanaf 2020 krijgen deze coaches een actieve rol in de interne zorgroute van de voorschool.
Nog tijdens de zwangerschap krijgt iedereen die een eerste kindje verwacht, een huisbezoek van een JGZ-arts en een verloskundige. Deze professionals hebben een signaleringsfunctie. Eventuele problemen kunnen dan al voor de geboorte worden opgepakt, zodat ieder kindje een kansrijke start maakt.

  • Buitenshuis project

Het project richt zich op kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving en een onveilige thuissituatie. Het doel is om het welbevinden van deze kinderen te vergroten en de kans op kindermishandeling of (latere) psychische problemen te verkleinen door het bieden van kinderopvang of buitenschoolse opvang (BSO).

  • Persoonlijke netwerkcoach

Persoonlijke coaches zijn getrainde vrijwilligers die mensen met eenzaamheidsproblematiek coachen in het aangaan van meer zinvolle relaties, waar door het welbevinden stijgt en het beroep op geïndiceerde zorg afneemt. Na een succesvolle uitvoering in 2019 wordt de inzet van de persoonlijke netwerkcoaches in 2020 gecontinueerd voor een periode van één jaar en zullen de effecten worden gemonitord.

Programmalijn 2: Intensiveren samenwerking (keten)partners

  • Pilots rondom sturing en bekostiging (2020)

Samen met de zorgaanbieders en het onderwijs gaan we alternatieve bekostiging- en financieringsvormen verkennen en dit in de vorm van pilots uitwerken. Wij denken hierbij ook aan wijkgerichte vormen.

  • Project verwijzingen door gecertificeerde instellingen

Dit project beoogt de samenwerking met de gecertificeerde instellingen voor jeugdzorg (die zelf mogen indiceren en waarvan gemeente vervolgens de kosten moeten vergoeden) te verbeteren en te besparen op de zorgkosten door het invoegen van een inhoudelijke toets bij alle verwijzingen door de gecertificeerde instellingen.

  • Samenwerking versterken met huisartsen, zorgverzekeraar, woningbouwcoöperaties

Ook in 2020 zullen wij met pilots/experimenten blijven verkennen wat de beste manier is om tot innovatieve, laagdrempelige en efficiënte oplossingen te komen. Dit werken we de komende tijd samen met onze partners verder uit. De inzet van wijkcoaches als praktijkondersteuner in alle huisartsenpraktijken en de integrale ketenaanpak maatschappelijke opvang zijn voorbeelden van reeds ingezette acties om de samenwerking te versterken.

Programmalijn 3: Monitoring en sturing

  • Overzicht zorglocaties Almelo

In een zogenoemde vlekkenkaart gaan we in kaart brengen waar alle zorglocaties in Almelo zijn (inclusief Wet langdurige zorg). Op deze manier kunnen wij inzichtelijk maken waar de (on)mogelijkheden zitten voor nieuwe initiatieven.

  • Quick-wins

Aan de hand van maandelijkse monitoring van trends en ontwikkelingen rondom Wmo en Jeugd kijken we naar mogelijke quick-wins. Dit is een permanent proces.

Programmalijn 4: Lobby richting Rijksoverheid

  • Actieve deelname in regionale strategische lobby

Wij blijven onderhandelen met het Rijk om te komen tot een toereikend macrobudget met een structurele compensatie voor de tekorten op de jeugdzorg. Ook nemen we actief deel aan de lobby voor een eerlijke vergoeding bij de overdracht van nieuwe taken en bij andere Rijksingrepen die financiële gevolgen voor de gemeenten hebben.