Begroting 2020

Programmaplan

Wat gaan we in 2020 doen?

In 2020 gaan we verder met de stad maatregelen treffen om de doelen uit het programma te bereiken. De verbeteringen en veranderingen in het centrum zijn  voor het overgrote deel afhankelijk van de inzet van particuliere partijen (o.a. eigenaren, ondernemers(vereniging), ontwikkelaars). Samen met de partners van de koers voor de binnenstad werken we aan het uitvoeringsprogramma voor 2020-2021.
In dit uitvoeringsprogramma nemen we projecten en maatregelen op die de gemeente en anderen gaan ondernemen om de doelen van het programma en de koers te bereiken, inclusief geschatte kosten.

Maatregelen die onder andere worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma zijn de volgende. Hierbij ligt voor 2020 de prioriteit bij het terugdringen van leegstand door transformatie, acquisitie en herontwikkeling.

Programmalijn 1: Compacter centrum en aantrekkelijke binnenstadskwartieren

  • We stellen een gevelfonds in om eigenaren van panden in de binnenstad te stimuleren om (voor)gevels en winkelpuien  te verbeteren of te herstellen. Hiermee worden panden aantrekkelijker en de ruimtelijke kwaliteit van de (historische) binnenstad verhoogd.
  • We stimuleren het opstellen van een transformatieplan door eigenaren en andere betrokkenen in de Grotestraat Noord. De Grotestraat Noord is één van de drie transformatiegebieden in het koersdocument en een gebied met hoge leegstand. In het transformatieplan worden maatregelen opgenomen ter bevordering van de transformatie van winkels naar andere functies zoals wonen om de leegstand te verminderen.
  • Om transformatie te stimuleren stellen wij een transformatiefonds in. Het transformatiefonds heeft als doelstelling de ruimtelijk-economische winkelstructuur in het centrum van Almelo te versterken door het beschikbaar stellen van subsidie voor concentratie van detailhandel en het stimuleren van herontwikkeling, functiewijziging en verbeteren van de gebruiksmogelijkheden van leegstaand vastgoed.
  • We brengen via een pilot autoverkeer terug in de Grotestraat Noord waardoor het kernwinkelgebied verkleind wordt en transformatie wordt gestimuleerd.
  • We stellen een leegstandsverordening in om (structurele) leegstand van panden zijnde niet woningen terug te dringen. Een leegstandsverordening verplicht vastgoedeigenaren om leegstand te melden, zodra die leegstand langer duurt dan een in de verordening aangegeven termijn van ten minste zes maanden. Daarnaast wordt een leegstandsoverleg verplicht gesteld en maakt het mogelijk dat een gemeente huurders aandraagt voor leegstaande panden en in extremis ook boetes uitdeelt.
  • Samen met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel ontwikkelen we een plan voor de herontwikkeling van de Stadskade (het gebied tussen de bibliotheek, het Stadshuis en het Marktplein incl. Havenblok). Een groot deel van het vastgoed in dit gebied is gemeentelijk bezit (parkeergarage Stadsbaken, ANWB/Huis van Katoen, het Havenblok en de Markenhof. Ook private partijen zijn waarschijnlijk bereid te investeren in de herontwikkeling van dit gebied. Samen met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) en de andere eigenaren werken we aan een gebiedsvisie voor de herontwikkeling van dit gebied. Hierbij wordt eveneens de verbreding van het water, conform de in het coalitieakkoord opgenomen ambitie, betrokken.
  • We verbeteren samen met organisaties uit de binnenstad de toeristische bewegwijzering naar de verschillende stadskwartieren uit de koers voor de binnenstad in de binnenstad. Hiermee vergroten we de vindbaarheid en toegankelijkheid van de bijzondere plekken die de binnenstad van Almelo te bieden heeft. Daarnaast wordt de verbinding gelegd tussen de verschillende stadskwartieren
  • Eén van de speerpunten uit het DNA van de binnenstad is 'dichtbij': Almelo is kleinschalig en  een familiestad. Bij een bezoek aan de binnenstad staat niet alleen het winkelen centraal, maar ook het beleven van de binnenstad in een combinatie met verblijven (recreëren, ontspannen). Bij de herinrichtingsopgave nemen we speelvoorzieningen als thema mee en gaan we kijken waar zich mogelijkheden voordoen om dit te realiseren.
  • We investeren in het vergroenen van de openbare ruimte. Hierdoor wordt de binnenstad aantrekkelijker om in te wonen, winkelen en verblijven. Groen is immers gezond en belangrijk voor het klimaat. Het nodigt uit tot ontmoeting en beweging. Ook draagt groen bij aan de herkenbaarheid van de Almelose binnenstad, waarin water en groen belangrijke elementen zijn.

Programmalijn 2: versterken Almelose DNA in de binnenstad

  • We stellen een cultuurmakelaar aan om culturele partijen uit de stad en de omgeving te verbinden aan activiteiten in de binnenstad. Daarmee wordt de binnenstad als podium van de stad gestimuleerd.

Programmalijn 4: vermarkten en imago:

  • Wij hebben een enthousiaste werkgroep acquisitie in het leven geroepen. Samen met deze partners uit de stad gaan we actieve acquisitie inzetten wat moet leiden tot een compacte kern waar een je een compleet winkelrondje ervaart. In de werkgroep vindt afstemming plaats met Stichting Start je winkel in Almelo, die zich inmiddels heeft bewezen en waar mooie lokale initiatieven uit zijn voortgekomen. De samenwerking wordt gezocht met vastgoedeigenaren om de juiste winkel op de juiste plek te krijgen.
  • We stellen samen met partners een marketing en communicatieplan op. Veel gemeenten en binnensteden lijken op elkaar. Waar tot voor kort de concurrentie vaak werd aangegaan met nieuwbouw en uitbreiding van het winkelareaal, biedt deze strategie tegenwoordig weinig soelaas meer. Meer en meer (binnen)steden zijn bezig zichzelf nadrukkelijker te positioneren en maken keuzes in aanbod, sfeer en marketing. In de koers voor de binnenstad is het adagium “wie kiest, wordt gekozen”. En daarbij rijst de vraag: wie is de beoogde klant voor onze (nieuwe) binnenstad en hoe kan optimaal naar (potentiële) bezoekers gecommuniceerd worden wat de binnenstad van Almelo te bieden heeft?

Programmalijn 5: Samenwerking

  • We stimuleren de ontwikkeling van een bedrijven investerings-zone (BIZ) voor ondernemers en vastgoed in de binnenstad