Begroting 2020

Programmaplan

Wat gaan we in 2020 doen?

Voor hoofddoel I "Almelo, hier wordt gewerkt" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

  1. Uitvoeren van het actieplan arbeidsmarkt

Almelo heeft samen met de provincie Overijssel plannen gemaakt om een structureel nieuw perspectief te creëren. Eén van de terreinen hierbij betrof de arbeidsmarkt. Hiertoe is het actieplan arbeidsmarkt opgesteld met 3 onderdelen:

  • Skills
  • Ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe re-integratiemethodieken gericht op duurzame inzet
  • Ondersteunen van kleine ondernemers en bevorderen sociaal ondernemerschap

Skills: Met onze partners: Saxion en ROC van Twente, de werkgevers verenigd in Port of Twente, de provincie Overijssel, de regio Twente en het werkplein Twente, willen we een Skills-beweging tot stand brengen. Het doel is om een flexibele scholingsinfrastructuur in te richten, zo mogelijk op de werkvloer zelf, waardoor mensen zich continu kunnen bekwamen voor de huidige en toekomstige eisen van de arbeidsmarkt. In 2019 hebben we een pilot opgezet voor de logistieke sector in de vorm van het Twents Huis van de logistiek. In het kader van een nieuw in te richten structuur beroepsgroepenketenaanpak is het Twents Huis van de Logistiek het voorportaal en leerinstrument. Doel is om meerdere huizen op sectorniveau onder te brengen in een overkoepelend sectorhuis Skills Twente. In 2020 wordt de verdere uitwerking van Skills Twente regionaal opgepakt. En in 2020 oogsten we de eerste resultaten van de inzet binnen het Twents huis voor de logistiek: meer duurzame banen (minimaal 1 jaar) in de logistiek als gevolg van samenwerking tussen werkgevers en uitzendbureaus en meer uit-plaatsingen in de logistiek vanuit een door de gemeente Almelo geïnitieerd werk fit traject.

Nieuwe re-integratie methodieken: De krapte op de arbeidsmarkt, naast de mismatch die er is tussen wat werkgevers vragen en de cliënten van het werkplein kunnen bieden, roepen de vraag op wat de betere re-integratiemethodieken zijn, die passen bij onze doelgroepen. In 2019 zijn er nieuwe trajecten opgezet en in uitvoering genomen, zoals ‘de harde leerschool’ en ‘ werk fit in de logistiek’. Deze trajecten worden gevolgd, en de meerwaarde hiervan wordt in kaart gebracht. De bevindingen zullen meegenomen worden bij eventuele voortzetting van deze en nieuwe trajecten in 2020. In 2020 zal de ‘Tegenprestatie naar vermogen’ ingezet worden.

Ondersteunen kleine ondernemers en sociaal ondernemerschap: In 2019 is het ondernemersloket geopend. Vanuit hier gaan we in 2020 de beschikbare ondersteuningsfaciliteiten voor startende en mkb ondernemers beter ontsluiten. Voor de ondernemers met groei-ambitie is in 2019 door het ROZ het project 'Boosten van ondernemerschap' uitgevoerd.
Het sociaal ondernemerschap/ de inclusieve arbeidsmarkt gaan we bevorderen door:

  • Meer gebruik te maken/zoveel mogelijk gebruik te maken van beschutte werkplekken bij de ondernemer in huis.
  • Ondernemers die maatschappelijke doelen voorop stellen (sociale ondernemingen) ondersteunen door deelname aan Twentemove2social.
  1. Ondersteunen van Almeloërs met bijstand én problematisch schulden, bij het vinden van werk.

Schulden blokkeren mensen op hun weg terug naar de arbeidsmarkt. De urgentie van een effectieve schuldenaanpak wordt steeds breder gedeeld. Publieke en private partijen zijn bereid om in innovatieve projecten te participeren. Een groeiend aantal organisaties ontwikkelt een eigen aanpak en neemt deel in steeds andere projecten.  Tegen de achtergrond van decentralisaties is de gemeente de centrale spil in de aanpakken. De gemeente Almelo wil kansen pakken, netwerken uitbreiden en op innovatieve wijze de aanpak van problematische schulden versnellen. Dat doen wij binnen het recent opgezette Schuldenlab Almelo, samen met lokale en landelijke partners. Voor bepaalde doelgroepen zijn er al succesvolle aanpakken die eenvoudig overgenomen kunnen worden. In 2020 willen wij in dit kader aan de slag met het Jongerenperspectieffonds en collectief schuld regelen. Tegelijkertijd wil Almelo zelf een aantal nieuwe aanpakken ontwikkelen in samenwerking met lokale partners en die weer delen met de rest van het land. We zetten –samen met partners- in op het leren omgaan met geld voor kinderen en jongeren (preventie), de rol van de gemeente in schuldenproblematiek en meer grip krijgen op bewindvoering.

  1. Inzet van alle participatie instrumenten om de kans op werk te vergroten

We voeren de Participatie-wet uit:

  • Het hanteren en uitvoeren van het nieuw uitvoeringskader Participatie-wet 2019-2022
  • Inclusieve arbeidsmarkt: faciliteren van plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgever.
  • Invoering van tegenprestatie naar vermogen: door werkzoekenden de kans te bieden zich actief in te zetten voor de Samenleving, vergroten we tegelijkertijd de competenties en werk fitheid van de betrokkenen.
  1. Ondersteunen van initiatieven vanuit ondernemers voor banen in de techniek en logistiek.

Techniek en jongeren is al jaren een uitdaging. Onze bedrijven springen om nieuwe aanwas. Wij faciliteren een aantal initiatieven (Techniek Pact, Ontdek High Tech Almelo, Week van de logistiek/techniek) waarbij ons bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken om de jeugd enthousiast te maken over het werken in de techniek en waarbij ze kennismaken met de hightech bedrijven in Almelo. Ook neemt het College deel aan de innovatie box bij Heracles met als doel op laagdrempelige wijze netwerk te bouwen en te onderhouden met onderwijsinstellingen (Universiteit Twente, Saxion en ROC) en hightech bedrijfsleven.

  1. Voorkomen van instroom in de bijstand

Voorkomen dat mensen bijstand nodig hebben, daar hebben alle partijen het meest aan. Daarom worden die mensen waarvan verwacht wordt dat er gevaar op bijstandsafhankelijkheid ontstaat direct geholpen/opgevangen door het werkplein. We hebben een speciale focus op de doelgroep jongeren met als doel jongeren die school niet hebben afgerond te stimuleren en te ondersteunen om alsnog een startkwalificatie te halen (project de Twentse Belofte). In 2019 doen we een pilot waarna we een aanpak uitrollen voor de hele doelgroep.

  1. Intensivering van de uitvoering van het handhavingsbeleid

We hebben een wettelijke verantwoordelijkheid in het toetsen op de rechtmatigheid van de verstrekte uitkeringen. Wij onderzoeken het vermogen van onze klanten in het buitenland door alle bijstandsgerechtigden te benaderen met de vraag ons te informeren over eventueel eigen vermogen en bij vermoedens deze actief te toetsen. Ook toetsen wij of men voldoende de Nederlandse taal beheerst (de wet Taaleis) en handhaven waar nodig.

  1. Tegenprestatie naar vermogen

We benutten alle mogelijkheden en instrumenten in de Participatie-wet actief om uitkeringsgerechtigden te activeren om de kans op werk te vergroten. Voorop staat betaald werk bij een reguliere werkgever. Daarom zetten wij, onder voorwaarde van maatwerk gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de bijstandsgerechtigde, ook de onbeloonde maatschappelijke tegenprestatie actief in bij het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Hierbij is het van belang dat iemand eerst zelf aangeeft wat hij/zij wil leren tijdens de tegenprestatie.

  1. Sociaal woningaanbod in balans

Als gevolg van de motie ‘Sociale huurwoningen in relatie tot sociaal domein’ (behandeling perspectiefnota 27 juni 2019)  onderzoeken we of er een mogelijke disbalans is in de Almelose voorraad sociale huurwoningen (verhouding aanbod woningen en vraag vanuit de Almelose bevolking). De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de herijking van de woonvisie die halverwege 2020 gereed zal zijn. Op basis hiervan worden nieuwe prestatie afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties.

  1. Minimabeleid ondersteunend bij aan het werk gaan

Het doel is om ons minimabeleid taakstellend in te richten. Er is al een bezuiniging doorgevoerd van 600.000 euro op de langdurigheidstoeslagen. Aanvullend dient nog een bezuiniging van 500.000 euro gezocht te worden.

Voor hoofddoel II "Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

  1. Bevorderen vestigingsklimaat ondernemers

Met een aantrekkelijk vestigingsklimaat lokken we investeringen uit. Bereikbaarheid, logistiek en kwaliteitsimpuls arbeidskapitaal spelen de ondernemers in de kaart. We zetten stevig in op:

  • Aanpassing kanaal klasse VA, aanleg 2e sluis Eefde, aanpassing kade Buitenhaven.
  • Top 3 logistieke hotspot: Regionale samenwerking via Regionaal havenbedrijf Twente.
  • Continueren lobby A1.
  • Optimaliseren mobiliteit vrachtwagens.
  • Regiodeals.
  • Twents Fonds voor Vakmanschap: we gaan werkzoekenden en werkenden actief benaderen en helpen om gebruik te maken van het scholingsfonds zodat men grotere kans op duurzaam werk heeft.
  • De organisatie van de summit logistieke hotspots 2020: landelijk evenement waaraan ook Oost NL, de Provincie en de Regio Twente bijdragen.
  1. Ondernemersdienstverlening verbeteren

We willen de dienstverlening aan ondernemers en het contact met hen verbeteren. Daarom lanceren we in november 2019 het Ondernemersloket: 1 loket, 1 aanspreekpunt voor Almelose bedrijven waar hun vragen snel en efficiënt beantwoord worden. In 2020 zal doorlopend gewerkt worden aan de kwaliteit van onze dienstverlening, verbetering van de interne samenwerking op vraagstukken van ondernemers, en de informatievoorziening.
Ook verwachten we in 2020 de eerste Almelose Bedrijven Investeringszone (BIZ) te hebben met de bedrijvenkring Bornsestraat.

  1. Bedrijventerreinen

Ons belang is een aantrekkelijk aanbod van geschikte bedrijfskavels te hebben voor eventuele uitbreiding van Almelose bedrijven en aan te trekken nieuwe ondernemingen. Waarbij aanbod en vraag in balans moeten zijn. Wij hebben hierbij doorlopend overleg en afstemming in de regio en met de Provincie Overijssel.  In 2020 verwachten wij de resultaten van ons onderzoek naar eventuele uitbreiding van XL-Park 2 op basis waarvan het vervolg bepaald zal worden.

  1. Verbeteren vestigingsklimaat voor (potentiële) werknemers van bedrijven

Voor werknemers van bedrijven zijn we een levendige, aantrekkelijke stad. We faciliteren partijen die werken aan een levendig Almelo:

  • Stichting Almelo Promotie, Inzet op evenementen en stadspromotie.
  • Stichting Centrum Activiteiten Almelo
  • Stichting Stadsfonds Almelo voor kunst en cultuur
  • Initiatieven op Water-boulevard zoals Stichting Almelose Platbodems, bruidsboot en B&B op water
  1. Faciliteren van het MKB

Het MKB is onze banenmotor, de (stille) kracht van onze economie. Wij faciliteren via:

  • Het Ondernemersloket: zie hiervoor
  • Ons inkoopbeleid gericht op verbinding met lokale en regionale ondernemers: in 2020 publiceren wij onze inkoopkalender.
  • Het ROZ dat voor ons programma’s uitvoert voor startende ondernemers.