Begroting 2020

Programmaplan

Wat willen we bereiken?

Ambitie

“Almelo hier wordt gewerkt” is onze ambitie. Onze lokale economie is krachtig en heeft potentie en ruimte om verder te groeien. Onze inwoners voelen zich volop uitgedaagd om actief te zijn op de lokale/regionale arbeidsmarkt of op een andere manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij.  

Almelo kent een krachtige economie: onze bedrijven zijn belangrijke spelers in de maakindustrie en in de sectoren hightech en logistiek. Bovendien biedt de ligging van Almelo in de regio als knooppunt over water, weg en spoor uitstekende mogelijkheden om de logistieke hotspot van Oost-Nederland te worden. Als gevolg van succesvolle lobbytrajecten zijn en worden er honderden miljoenen geïnvesteerd (door Rijk en provincie) in de bereikbaarheid (verbreding Twentekanaal, A-1) en voorzieningen (zoals de verlengde laad- en loskade als onderdeel van de regiodeal).
Bovendien trekt Almelo met partijen als Preston Palace, Heracles Almelo, en het Theaterhotel bezoekers uit het hele land. Een onderscheidend profiel als waterstad met drie jachthavens en de Waterboulevard tot in het centrum gaat die aantrekkingskracht verder versterken. Ook het ziekenhuis en de rechtbank zijn belangrijk voor de stad. Tel hierbij de aanwezigheid van het ROC van Twente in Almelo en de nabijheid van hoger onderwijs en de juiste ingrediënten zijn aanwezig voor economische groei. Wij moeten de uitdagingen en kansen voor groei van ons bedrijfsleven kennen en voor zover mogelijk faciliteren om te voorkomen dat bedrijven hun heil ergens anders zoeken. Daarbij is blijven investeren in de bereikbaarheid en het vestigingsklimaat essentieel ook om nieuwe bedrijven aan te trekken.

Tegelijkertijd kent Almelo een hoge en hardnekkige werkloosheid en relatief veel inwoners in de bijstand. Vaak zonder startkwalificatie en met problematische schulden. Wij zijn ervan overtuigd dat het hebben van een betaalde baan bijdraagt aan een sterk en sociaal Almelose samenleving. Wij geloven in de kracht van de inwoners, en door ze te begeleiden naar duurzaam werk ontstaat perspectief.

Visie

Almelo en de regio rondom zijn economisch sterker, met meer groei. Meer Almeloërs zijn aan het werk.

Strategische en operationele doelstellingen

Samen met de stad zijn de doelen voor het programma Economie en Participatie bepaald. Binnen de verschillende projecten wordt samengewerkt met partners, inwoners en ondernemers. In 2020 gaan we de samenwerking verstevigen en waar nodig en kan uitbreiden. De Provincie Overijssel en de regio Twente zijn belangrijke partners in het realiseren van onze doelen.
Hoofddoel I:    Almelo, hier wordt gewerkt

1.    In 2022 doen minder Almeloërs een beroep op de bijstand en gaan meer Almeloërs van bijstand naar werk.

  • Een betere ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen dan in andere gemeenten (in 2022 naar 1,22%).
  • Minder mensen in de bijstand (in 2022 naar 2.200 bijstandsdossiers).

2.    In 2022 sluiten vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt beter op elkaar aan.

  • Minder spanning tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt (in 2022 naar “gemiddeld”, UWV spanningsindicator).

3.   In 2022 zijn meer Almeloërs in staat om in de veranderende arbeidsmarkt aan het werk te komen of  te blijven.

  • Minder mensen terug naar de bijstand (in 2022 naar 20 mensen).

4.    In 2022 zetten meer Almeloërs zich in voor hun stad of buurt.

  • Meer bijstandsgerechtigden zetten zich in voor de samenleving

  (in 2022 naar 70% in de doelgroep “participatie”, voor de doelgroep zorgbehoevenden: pm).

Hoofddoel II:   Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie

  1. In 2022 is Almelo aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven
  • Meer banen (in 2022 verhoging van het aantal banen met 4.000 ten opzichte van 2016).
  • Een beter ondernemersklimaat (rapportcijfer 7 in 2022).